Scrum

Scrumfrlfinal

Scrum is tegenwoordig overal. Ontstaan in de software ontwikkeling, maar steeds meer daarbuiten: bij communicatie-afdelingen, scholen, maar ook bij zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Mijn
missie is om Scrum toe te passen buiten ICT, in projecten die gericht zijn op de inzet van mensen en die zorgen dat je een beweging in gang zet en de organisatie laat groeien. Omdat ik zie dat het werkt!

"Scrum omarmt en formaliseert flexibiliteit en draait om: samenwerking, ondernemerschap en creativiteit (Betteke van Ruler)"

Het woord Scrum komt uit de rugbysport: het staat voor het gezamenlijk als team over het veld bewegen om de bal te veroveren. Juist die gezamenlijkheid staat in Scrum centraal. Als team heb je hetzelfde doel voor ogen, een gezamenlijke motivatie en gerichtheid om het werk af te krijgen. Dit doe je door als team de regie over het werk te nemen, veel feedback te geven/vragen aan elkaar en de klant, het werk te doen waar je goed in bent. Scrum is een raamwerk/projectmethode die deze processen aanstuurt. Het is één van de methodes om een organisatie wendbaar en flexibel (Agile) te maken. Immers: doordat je direct feedback aan de klant vraagt, kun je snel bijsturen.

Ontstaan

De methodiek is ontstaan vanuit knelpunten in projectmanagement:

  • projecten duren langer en kosten meer dan verwacht;
  • er is meer mankracht en/of kennis nodig dan verwacht;
  • of projecten leveren niet wat de klant nodig heeft.

Scrum zorgt ervoor dat, zonder al te grote plannen, direct wordt begonnen. Het Scrumteam behaalt door openheid en samenwerking het gewenste resultaat. Leren van elkaar, transparantie en steeds beter worden zijn de kerngedachten. Regelmatig stilstaan en elkaar bevragen: Gaan we de goede kant op? Is dit wat de klant werkelijk wilHoe kunnen we sneller en beter worden?

En vooral: fouten durven maken, zodat deze in een vroeg stadium kunnen worden hersteld!

Resultaten Scrum

  • Een project aanpakken via deze methode geeft overzicht en helderheid over wat als resultaat wordt opgeleverd;
  • Er is een grote mate van flexibiliteit gedurende het ontwikkelproces;
  • Het vraagt tussentijdse afstemming met de (interne/externe) klant en werkt met zelf-organiserende teams die zorgen dat ze samen steeds beter en sneller een klein behapbaar product of dienst afleveren en
  • het zet bovenal professionals in hun kracht door te doen waar ze goed in zijn. Vooral dit laatste is essentieel: vertrouwen op elkaar, samen leren, fouten maken mag, als een soepel lopende trein richten op het eindresultaat. Samen elke boomstam die in de weg ligt opruimen, iedereen werkt even hard en doet wat hij goed kan, waar zijn talent ligt!